We krijgen vaak de vraag: welke BBQ moet ik nu kopen? Het is natuurlijk niet zo eenvoudig om hier een eenduidig antwoord op te geven is. Want jouw situatie is natuurlijk anders dan die van je vrienden, je familie, je buren, …

De meest verkochte BBQ tot op vandaag is nog steeds de houtskoolbarbecue. Als je fan bent van smeulende kolen, de rokerige smaak en misschien een beetje dat nostalgische gevoel om nog wat na te praten bij de warmte van de kolen, dan is dit soort barbecue volledig iets voor jou.

De meeste mensen kopen een barbecue in de hoop er toch een tijdje mee verder te kunnen.

We overlopen hier graag samen met jou enkele praktische zaken waar je best rekening mee houdt.

Lees zeker ook onze blog “Zeg nooit zomaar bbq tegen een bbq”

Volgende zaken bekijk je best even om zo de barbecue te kopen die het beste bij je past:

  1. Het budget dat je wil spenderen
  2. Voor hoeveel mensen wil je gaan barbecueën
  3. Waar wil je barbecueën
  4. Welk soort “brandstof” wil je gebruiken

Budget

Misschien lijkt het je wel een leuk idee om al meteen een keramische BBQ te kopen, ze zien er mooi uit en zijn het summum voor de echte grillmasters, maar ze kosten al gauw zeer veel geld.

Als je ervan houdt om af en toe eens gezellig te barbecueën met wat vrienden en familie op een zonnige dag, dan heeft het weinig zin om duizenden euro’s aan een BBQ te besteden.

Over het algemeen zijn houtskoolbarbecues prijs/kwaliteit gezien de beste koop. Ze zijn verkrijgbaar in alle mogelijke vormen en formaten en bieden je dus veel mogelijkheden.

Maar daar komen we later op terug.

Aantal mensen

De juiste BBQ kiezen hangt zeker voor een groot deel af van voor hoeveel mensen je wil barbecueën.

Is het enkel om af en toe eens met z’n tweetjes te grillen, ga dan voor een compact model.

Wanneer je vaker met 4 personen of meer gaat barbecueën, dan is het zeker te overwegen om een BBQ met een grillrooster met een diameter van 40 cm of meer te kiezen. De meest verkochte barbecues hebben een diameter rond de 57 cm.

Het voordeel van een groter grillrooster is dat je je vlees, vis of groentjes wat meer aan de buitenkant kan leggen waardoor ze wat verder weg liggen van de kern van de hete kolen en zo een beetje kunnen “rusten”. Zeker als je voor 4 mensen of meer wil grillen maakt een groter grillrooster alles een beetje makkelijker.

Locatie

Wanneer je enkel in je achtertuin wil barbecueën, dan kan je zowat elk type BBQ kiezen.

Trek je er af en toe op uit om op verplaatsing te gaan barbecueën, dan bestaan er zeer handige draagbare barbecues die speciaal zijn ontworpen om ze makkelijk mee te kunnen nemen.

Of misschien heb je wel een gezellig terras aan je appartement, dan is een tafel-BBQ of een elektrische BBQ zeker een goede optie.

Brandstof

Het type BBQ dat je wil kopen hangt naast het budget, het aantal mensen en de locatie voor het grootste gedeelte af van de brandstof die de BBQ gebruikt.

Woon je op een appartement met een terras, dan is waarschijnlijk een elektrische BBQ een beter idee als je vrienden wil blijven met de buren.

Wil je vaak voor grotere groepen koken, dan zal een elektrische barbecue weer niet de beste keuze zijn.

Om je te helpen bij het bepalen van het juiste type barbecue geven we je hieronder een overzicht van alle voor- en nadelen van elk type.

Op zich maakt het niet uit welke barbecue je kiest, maar een barbecue mét deksel heeft wel een aantal extra voordelen. Je hebt daardoor veel meer mogelijkheden. Naast grillen kan je je barbecue dan ook als oven gebruiken, waardoor je een meer gelijkmatige garing hebt en nog meer die overheerlijke, aromatische barbecuesmaak.