GRILLGUARDO BBQ GRILL CLEANER

Toen we op zoek gingen naar een reinigingsproduct was ons opzet zeer duidelijk.

Ons product moest voldoen aan 5 belangrijke voorwaarden:

  • superkrachtig
  • veilig
  • gezond
  • milieuvriendelijk
  • betaalbaar

We hebben op tientallen bbq-roosters liggen bakken om ze dan te reinigen met de meest uiteenlopende reinigingsproducten, gaande van de huis-, tuin- en keukenmiddelen, over de commerciële producten die te verkrijgen zijn in de supermarkt en de doe-het-zelfzaak tot de professionele reinigingsmiddelen die men gebruikt in de voedselindustrie. Meer dan 280 producten, zowel uit binnen- als buitenland hebben we uitvoerig getest in de meest extreme situaties.

Daarnaast hebben we ons uitgebreid laten adviseren door toxicologen, experten in voedselveiligheid, producenten van reinigingsmiddelen, …

Uiteindelijk hebben we resoluut gekozen voor een product op basis van enzymen dat al onze voorwaarden afvinkt en ook nog eens van Belgische makelij is.

Enzymen zijn 100% natuurlijke eiwitten, die ontstaan uit gisting (van bacteriën, gisten of schimmels), waardoor ze in de eerste plaats volledig hernieuwbaar en duurzaam zijn. Ze worden wel door een levend organisme gemaakt, maar leven zelf niet, ze eten niet en sterven dus ook niet.

Een toxicoloog met veel zin voor verbeelding verwoordde het zo: Enzymen zijn net kleine papierversnipperaartjes van de natuur. Eén enzym kan tot wel 3 miljoen moleculen per seconden verknippen waardoor ze viermaal zo hard inwerken op vuil dan klassieke reinigingsmiddelen. Ze verknippen vuildeeltjes tot microscopisch kleine stukjes die dan later weer veel makkelijker kunnen worden opgenomen in de natuur zoals bijvoorbeeld bij waterzuivering.

Nog enkele weetjes over enzymen:

Zijn enzymen en bacteriën hetzelfde?

Vaak worden bacteriën en enzymen nog wel eens broederlijk over dezelfde kam geschoren. Maar dat klopt niet. Bacteriën zijn levende organismen. Enzymen leven niet. Enzymen zijn eiwitten, die ontstaan door gisting.

Zijn enzymen gevaarlijk voor gebruik op oppervlakten die in contact komen met voedsel?

Zowel bij de enzymatische reinigingsmiddelen als de traditionele reinigingsmiddelen is het belangrijk dat je na de behandeling de oppervlakten goed naspoelt waardoor alle resten worden verwijderd. Enzymen zijn dus absoluut niet gevaarlijk wanneer ze op deze oppervlakten worden gebruikt, integendeel.

Zijn enzymen schadelijk voor het milieu?

Enzymen zijn biologisch afbreekbaar en hebben naast hun ongelooflijke resultaten ook een positief effect op waterzuivering. Enzymen zetten elke organische stof om in kleinere bestanddelen, waardoor die direct in water oplosbaar zijn en gemakkelijker kunnen worden opgenomen door bacteriën. Dankzij de enzymen wordt de bacteriële activiteit, die cruciaal is voor het afbreken van de organische stoffen voor het zuiveren van het water, versneld.

Is er een risico op allergische huidreacties bij gebruik van enzymen?

Over het algemeen zijn enzymatische producten niet irriterend en zorgen ze niet voor allergische reacties. Tenzij je natuurlijk zeer gevoelig bent aan bepaalde bestanddelen, maar die kans is zeer klein.

Waarom worden er soms beschermingsmiddelen voorgeschreven, ook al is het een veilig en natuurvriendelijk product?

Net zoals op de verpakking van chemische reinigingsproducten staat ook op alle verpakkingen van enzymatische reinigingsproducten vermeld dat het dragen van beschermingsmiddelen aanbevolen is.

Reinigingsmiddelen op basis van enzymen vallen vaak onder dezelfde categorie als andere detergenten, waardoor ze op basis van deze classificatie ook aan alle wettelijke eisen voor dit soort reinigingsmiddelen moeten voldoen. Deze classificatie bepaalt dat er in de veiligheidsvoorschriften persoonlijke beschermingsmiddelen worden geadviseerd. Zelfs voor onze groene knippertjes.

Voordelen ten opzichte van andere reinigingsmiddelen

  • 100% milieuvriendelijk
  • Zeer diepgaande reinigingsresultaten
  • Zeer eenvoudig en veilig in gebruik
  • Besparing van water, tijd en energie
  • Betaalbaar